SCHOOL CANTEEN

School canteen   La Sicaudais

 

The village school canteen of Sicaudais is built on a water body thanks to stakes made of concrete, a galvanised steel set, walls and wooden framework.

The school canteen hall is also used as a reception room for the nearby town hall.

 

The building is integrated to the natural site of the water body (fishing and walk). It includes on its south façade a wood terrace used for hiking trails.

 

The complex combines for the framework natural wood façades and flexible steel forms highlighting the curved shape of the roof.

 

Construction :  2010

Floor area : 260 m²,  Cost :  530 000 € excl tax

Complete project management operation + Organisation Planning Coordination

Contractor :  Mairie  Arthon en Retz   44  France

 

SCHOOL CANTEEN for 80 children and MUNICIPAL HALL

ARTHON EN RETZ 44  FRANCE

Frédéric Gallet Architecte realized this project and insured the master's degree of work within the agency BOCA a manager of which he was

 

RENOVATION OF SECONDARY SCHOOL

Reported facades …  Colours

 

The thermal and aesthetic renovation of the Jacques Brel secondary school in Guérande consists of 3 distinct and yet linked buildings. The central squared building has 4 levels, the North wing has a ground level and the south wing is two floors high.

The energetic renovation is planned by elements with an exterior thermal insulation coated with cement wood and natural wood cladding.

The exterior openings of the central building are covered with a full lacquered aluminum mortar with 4 different colours corresponding to the four floors of the building.

The building site uses prefabricated wooden frame walls brought and elevated by façades on four levels in order to provide secured construction sites while the secondary school is used by its students.

 

Construction: 2015 et 2016

Façades area: 1500  m²

Floor area:  4000 m2,  Cost: 1 050 220 € excl tax

Mission: Complete +project management operation

Contractor: Conseil Départemental de Loire-Atlantique  44 France

 

 

SECONDARY SCHOOL JACQUES BREL – FACADES THERMAL RENOVATION

GUERANDES   44   France

Frédéric Gallet, architect, participated in the phases Application  to Project of building for this project as responsible for affaire within the agency of architecture AXENS

 

WOODEN SCHOOL CANTEEN

Wood tower

 

School canteen extension of Varades public school is used as a restaurant hall for the children and meeting room for municipal associations.

The project also includes a new covered courtyard for the elementary school.

The complex combines natural wood façades and flexible forms, highlighting the new entrance of the school group.

Functionality and architectural gestures are closely linked to the project.

The building is designed to be very efficient on the thermal level and uses bio-sourced materials: raw soil, insulation thanks to cellulose wadding (recycled newsprint paper), linoleum floor (made with cork).

The building is made of wooden framework on concrete floor, natural wooden cladding by clerestory, coloured laminated panels and a watertight lining roof.

 

Completed: 2013

Floor area: 235 m²

Covered courtyard area: 135 m², Cost: 565 000 € excl tax

Complete project management operation+ Organisation Planning Coordination

Contractor: Mairie de Varades 44 France

 

SCHOOL CANTEEN ROOM AND MUNICIPAL MEETING ROOM

VARADES   44   France

Frédéric Gallet, architect, participated in the phases Application  to the delivery of building for this project as responsible for affaire within the agency of architecture AXENS

Version imprimable Version imprimable | Plan du site
© Gallet Architecte Urbaniste