MULTI SPORT

Sports Hall Secondary School  HERIC 44 France

 

The sports halls (44mx24m and 24x24m) have been built to the south of the new secondary school in Héric city (Located in Loire Atlantique, France) and are organised by areas around the common changing rooms for secondary school students and the city’s sports clubs.

The main west façade is aligned with the soft mobility axis which links the sport complex, the secondary school and the Bruyères town hall.

Two materials harmonise the external façades:

-The Douglas fir, a European pine, in vertical cladding and horizontal openwork.

- Light-grey lacquered metal.

Wood gives the entire structure meaning with the wooden framework and timber frame walls and it is present in the inner cladding.

Coloured glazing highlights the different accesses to the hall and the changing rooms.

The construction meets the necessary requirements of the French ‘High Quality Environmental standards’.

The building has low energy consumption with strengthened insulation, a green roof and double flow ventilation.

Heating comes from hot water radiators positioned on the sports halls’ ceiling and on the changing rooms’ walls.

The internal acoustics are perfectly adapted for the sportsmen and women as well as the spectators.

The natural light goes to the heart of the building thanks to the box lights placed on the roof.

The rainwater salvaged from the roof feeds the district’s reservoir for fire control.

 

Construction: 2012

Floor area: 2 380 m²

Cost: 1 930 000 € excl. tax

Complete project management operation

Contractor: Héric'sTown Hall 44 - France

 

TWO SPORTS HALLS

HERIC 44 France

Frédéric Gallet Architecte realized this project and insured the master's degree of work within the agency BOCA a manager of which he was

 

TENNIS

Covered tennis  La Bernerie en Retz 44 France

 

Hall construction for two tennis courts, linked with the existing room and renovation of the changing rooms and toilets.

The new room linked to the existing one pre-sets the Bernerie new sport neighbourhood.

 

The building is highly focused on the sustainable development and takes advantage of the natural light, thermal and acoustic comfort (wooden frame walls, bright walls and tennis floor)

36m x 36m building made of wooden framework without inside holder stakes.

 

Construction: 2015

Floor area: 1 452 m² + changing room renovation 400 m2

Cost: 1 310 000 € excl tax

Complete project management operation +Execution + Organisation Planning Coordination

Contractor: Mairie de La Bernerie en Retz

 

COVERED TENNIS

LA BERNERIE 44   France

Frédéric Gallet, architect, participated in the phases Application  to the delivery of building for this project as responsible for affaire within the agency of architecture AXENS

 

TENNIS UNDER STRETCHED CANVAS

Two covered tennis courts  Carquefou  44 France

 

Two tennis courts made of wooden framework and stretched canvas. Moulin Boisseau sport complex

Carquefou city- Loire Atlantique, France

 

The building measures 36m x 36m and sheltered 2 tennis courts with natural dirt floor.

The soil is drained and includes an automatic watering system via a buried network.

The building ventilation works thanks to a natural convection.

The roof water is recycled in a 10m3 buried tank and is pumped for the fields ‘automatic watering.

 

Two materials are combined in the structure:

-The Pine for the framework of glue-laminated arches and peripheral wooden frame walls

-The white Teflon stretched canvas offers a natural light in any season.

 

The construction meets the necessary requirements of the French ‘High Quality Environmental standards’.

The building is not heated.

The wooded site helps retaining an average heat throughout the year.

 

Construction: 2015

Floor area: 1 307 m²

Cost: 880 000 € excl tax

Complete project management operation

Contractor: Mairie de Carquefou

 

TWO COVERED TENNIS COURT

CARQUEFOU 44 France

Frédéric Gallet, architect, participated in the phases Application  to the delivery of building for this project as responsible for affaire within the agency of architecture AXENS

 

MULTI SPORTS HALL FOR STUDENTS

BLAIRIE SECONDARY SCHOOL hall SPORTS

 

The sport hall is built at immediate proximity of Blairie Secondary school, south west of Clisson agglomeration. The sport complex (44x22) and the changing rooms- toilets are organised by following a rectangular plan creating two accesses for the equipment:

- 1 opened towards the secondary school

- 1 opened at the opposite side on the public car park

The visible materials seen on façade are the wood cladding fretwork Douglas dyed oak and dark grey metallic cladding.

 

On the inside, the wood dominates on walls and floors for the sport floor.

 

Some exterior wall sections have a mauve colour as a reference to the iconic red construction bricks from the Connétable city.

 

The hall and the changing rooms are naturally enlightened by the different glass panels in the high part of the façade.

The hall, north- south oriented in its length is lightened on its east side.

 

Construction respecting the 2012 RT

Conception and construction ‘High Quality Environment’, reinforced acoustics (nearby residents, users comfort)

The building is highly focused on the sustainable development and takes advantage of the natural light, thermal and acoustic comfort. Hall heated: used for the students.

Building respecting the 2012 RT

 

Construction : 2015

Floor area : 1 452 m²

Cost : 1 170 000 € excl tax

Complete project management operation + Execution + Organisation Planning Coordination

Contractor : Mairie de Clisson44 - France

Frédéric Gallet, architect, participated in the phases Application  to the delivery of building for this project as responsible for affaire within the agency of architecture AXENS

 

TABLE TENNIS INTERNATIONAL LEVEL

Tennis table rooms Cesson sévigné 35 France

 

Paul Janson Complex – international level table tennis

2 volumes: one measures 43x 32m and is used for the competition, it can contain up to 12 tables and a smaller one of 350 m2 for training.

The room includes stands for 380 spectators. The natural light is situated on the north façade. Wall colours (floors, walls, ceilings) have been thought for the competition and meet the necessary requirements of table tennis federation.

The premises include the changing rooms, toilets; meeting and club premises are placed in the centre of the project.

The entrance goes through a wide hall and a meeting room.

The construction meets the 2012 thermal regulations.

The Designs and construction meets the ‘High Quality Environmental ‘standards, reinforced acoustic (international competitions, players and spectators comfort), specific colours for the competition, artificial light with filtration canopies.

The building is highly focused on the sustainable development and takes advantage of the wood uses.

Heated rooms for pupils and competitors uses

 

Construction Table Tennis equipment 

Completed : 2011

Floor area: 2 380 m²

Cost : 1 930 000 € excl tax

Mission : complete

Contractor : Mairie de Cesson Sévigné

 

TENNIS TABLE ROOM

CESSON SEVIGNE  35   France

Frédéric Gallet Architecte realized this project and insured the master's degree of work within the agency BOCA a manager of which he was

 

Version imprimable Version imprimable | Plan du site
© Gallet Architecte Urbaniste